Samardala – bulharský medový česnek 30 g
65.00 Kč
Složení: Samardala – Bulharský medový česnek (Nectaroscordum siculum bulgaricum-folium), sůl.
Samardala, nebo též Bulharský medový česnek je tradiční bulharská bylina, o které většina lidí ví, že se používá k výrobě tzv. barevné soli. Tato bylinná sůl se stejnojmenným názvem jako samotná bylina jetypické bulharské koření, které se skládá ze sušených listů bulharského medového česnek a soli. Medový česnek patří do rodiny allium a je endemická na Balkánském poloostrově. Z této silně aromatické byliny se rozemletím jejích listů s kuchyňskou solí stává pověstné a typické bulharské koření. Toto koření má nejen téměř návykovou chuť, ale je velmi zdravé, díky účinkům bulharského medového česneku, které je možné přirovnat k našemu medvědímu česneku.
Popis
Samardala je nejběžnější na Balkáně. Její druh v přírodě není tak dobře známý. Má třípatrovou stopku, ze které na jaře vyrůstají krásné malé zvonky. Chuť zdravé a voňavé samardaly je silná, hořká a kořeněná, zvláště když je rostlina svěží a více připomíná křen. Je málo známou skutečností, že rostlina je zařazena na seznam užitečných rostlin podle zákona o léčivých rostlinách. Má to velmi dobrý důvod.
Aromatická rostlina obsahuje specifický éterický olej, steroly, třísloviny a flavonoidy, které v kombinaci mají silný protizánětlivý účinek. S imunitním systémem dělají zázraky a stimulují jej k plné rychlosti.
V Bulharsku na základě vědeckých výzkumů vědci provádí řadu studií účinků samardaly z důvodů prevence onkologických onemocnění. V Bulharsku se samardala vyskytuje ve volné přírodě hlavně ve východní části balkánských hor, v oblastech Sliven, Stara Zagora a Strandzha. V severozápadní části země je považována za druh divoké cibule, což je způsobeno jejím místním názvem – psí cibule. V jižním a jihozápadním Bulharsku je známá jako střihač. Jako koření se samardala konzumuje sušená a jemně mletá, smíchaná se solí a také v této oblíbené kombinaci vám ji nabízíme.
Použití: Samardala se používá na úpravu teplých i studených jídel a pokrmů. Při přípravě teplých jídel je vhodné samardalu použít až při konečné úpravě pokrmu. Při vařené či pečení by medový česnek dostal hořkou chuť a ztratil by něco ze svých vhodných účinků. (O zdravotních účincích nemůžeme z důvodů evropské legislativy nic uvést)
Samardalu můžeme použít na sendviče s máslem, sendviče s masem, pizzu, vařená vejce, krevety, brambory, zeleninu, přílohy a samozřejmě na cokoli jiného podle vlastní chuti!
Země původu : Bulharsko
Vyrobeno v ČR
Další informace
Hmotnost | 0.04 kg |
---|
Recenze
Zatím zde nejsou žádné recenze.